13 February 2007

001 BRYAN FERRY - Valentine






Δεν θυμάμαι ακριβώς τη χρονιά. Τέλη δεκαετίας 70 - αρχές δεκαετίας 80. Θυμάμαι όμως πως ήταν ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι.
Γήπεδο Ριζούπολης , συναυλία Roxy Music. Ένας απο τους μύθους μου ήταν μπροστάμου. Εγώ στον αγωνιστικό χώρο ιδρωμένος και οι γυναίκες γύρω μου να κρέμονται απο τα χείλια του.
Ο Bryan με άσπρο πουκάμισο (ως συνήθως), τα μανίκια μαζεμένα μέχρι τον αγκώνα, μαύρο παντελόνι με χοντρή κόκκινη (!) ρίγα στα πλάγια, το τσουλούφι να πέφτει και να σκεπάζει το δεξί μάτι, το μικρόφωνο πάντα στο stand, να το χουφτώνει, να το κρύβει με τα δύο του χέρια, ένα τσιγάρο μονίμως να προεξέχει, με στάχτη μαζεμένη έτοιμη να του κάψει τα δάχτυλα, τα μάτια κλειστα .....
Μαγεία...

1985. Οι Roxy Music έχουν διαλυθεί και ο Ferry βγάζει το "Boys And Girls" το πρώτο solo δίσκο του. Οι συνθέσεις και οι στίχοι αποκλειστικά δικά του. Στους Roxy Music συνήθως τα έγραφε μαζί με τον Phil Manzanera το κιθαρίστα.
Θυμάμαι τις συζητήσεις στην εκπομπή του Πετρίδη. Οι μισοί έθαβαν τον δίσκο και οι άλλοι μισοί τον εκθείαζαν. Η Αγγλική μουσική βιομηχανία ήταν τότε στα ντουζένια της και ο Bryan Ferry ένα από τα βαριά της όπλα.
Ο δίσκος έχει πάντως 3-4 διαμάντια ("slave to love", "Don't Stop the dance","Valentine"). Οι παληοί φίλοι είναι εδώ. Ο Manzanera στις κιθάρες, ο McKay στο άλτο σαξόφωνο. Εχουν πλέξει ψιλοβελονιά τον ήχο και Η ΦΩΝΗ είναι πάντα εδώ. Οι μελωδίες αέρινες και η ενορχήστρωση και η παραγωγή
υψηλού επιπέδου.


Ο Bryan Ferry είναι πολύ μεγάλος ερμηνευτής. Απο τους μεγαλύτερους που έβγαλε η pop-rock μουσικη. Δεν έχει φωνή με τίποτα φοβερές δυνατότητες, όμως ο τρόπος που τραγουδάει είναι μοναδικός. Καβαλάει τη μελωδία και ελίσσεται εκεί πάνω, χωρίς καμμιά νότα να είναι ίδια με τη προηγούμενη. Νομίζεις πως θα πέσει απο το σχοινί αλλά αυτός ισορροπεί. ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος τραγουδιστής δεν μπορεί να τραγουδήσει τα τραγούδια του χωρίς να γελοιοποιηθεί.
Ο τρόπος που εκφέρει το στίχο και τη μελωδία είναι ανεπανάληπτος.
Επίσης είναι φοβερός στιχουργός. Αν δεν προσέξεις η διαβάσεις τους στίχους του νομίζεις πως είναι τίποτα στίχοι απο καψουροτράγουδα, όμως αν ξέρεις καλούτσικα Αγγλικά η τους διαβάσεις (όπως εγώ) καταλαβαίνεις πόσο μεγάλος μάστορας είναι.

Εδώ διάλεξα το "Valentine" απλά γιατί ειναι λιγότερο γνωστό απο τα σουξέ.
Δεν υπάρχει ειδικός λόγος που άρχισα το blog με αυτό το κομμάτι. Απλά αυτές τις ημέρες έτυχε να ξανακούσω Bryan Ferry . Εξάλλου από κάπου έπρεπε να αρχίσω!!! 
Δεν μου αρέσουν οι εισαγωγές γιαυτό μπήκα κατευθείαν στο "ψητο"

Ακούστε το από εδώ : http://savefile.com/files/488644

Να και οι στίχοι του :

Tell me something I must know
The burning question why
Half a man is twice as much
When he´s on the line
Happiness - hard to get
Valentine in hand
None of them will ever guess
But you understand
How many men in a world of their own
There is no end to great unknown
Tell me something I must know
I´m outside looking in
Train of mirrors none so fair
Let the show begin
How many men in a world of their own
There is no end to great unknown



1 comment:

Annabooklover said...

Καλή αρχή. Ό,τι και να λες εσύ, το κομμάτι είναι σημαδιακό, παραμονές του αγίου, μεγάλη η χάρη του!

About Me